SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Riktlinjer för Gradering

Beslutade Graderingsriktlinjer


Instruktioner och video till alla tekniker hitta ni på gradera.nu      
 
1. Klubbens egna extra kunskapskrav

Allmänt gäller judoförbundets graderingskrav med följande tillägg för respektive grad.

 

Gul markering

Bakåtfall & sidofall

Gult

Hyfsat framåtfall (Bra framåtfall från 12 år)

Orange markering

Kunna all fallteknik

Kunna japanska namn hyfsat

Kunna vara bra Uke

Orange

Balansbrytning

Judo- & Träningsdisciplin

Grön markering

Favoritteknik

Kropskontroll/”Skadefritt tänk”

Verkligen kunna det som judoförbundet förespråkar för denna grad

Grön-Svart

Hjälptränare

Verkligen kunna det som judoförbundet förespråkar för denna grad

 

2. Judopass

Judopass delas ut till dem som graderar till minst orange bälte. Judopasset kostar 100 kr och betalas kontant vid graderingstillfället. Behöver man Judopasset tidigare, för tex en tävling,  kan det ordnas. Kontakta tränaren.

 

3. Genomförandet av en gradering 

Graderingen kommer för samtliga grader att genomföras enligt samma upplägg som en DAN-gradering dvs med följande avsnitt:

  1. Uppvärmning med fokus på fall
  2. Ne-wasa randori  - 2-3 pass där man växlar tekniker mellan sig för att visa vad man behärskar. Det är inte shiai. Ingen skall behöva göra sig illa under provet. Avsikten med detta moment är inte att se vem som är starkast, utan att var och en skall kunna visa att han eller hon kan utväxla tekniker med olika personer under realistiska former.
  3. Tachi-wasa randori. 2-3 pass där man växlar tekniker mellan sig för att visa vad man behärskar. Det är inte shiai. Ingen skall behöva göra sig illa under provet. Avsikten med detta moment är inte att se vem som är starkast, utan att var och en skall kunna visa att han eller hon kan utväxla tekniker med olika personer under realistiska former.
    1. 4.       Judoteknik-Punkten leds av den som graderar och det ligger på denne att välja vad punkten skall fokusera på.  Examinanden skall kunna demonstrera och förklara judoteknik (waza). Följande bedöms för respektive grad ställt mot vad som krävs för respektive grad enligt judoförbundet och Täby Judos egna tillägg samt åldershänsyn:

 Allmänna judotekniska grundbegrepp

 Teknisk bredd 

 Specialteknik (tokui-waza)

 
Sponsorer